Tull med tall

Det blir ofte sagt at det er viktig for journalister å kunne lese tabeller og bruke statistikk. Et godt eksempel på at det ikke funker i blant, er denne artikkelen fra Aftenposten.

Jeg er ingen statistikkeksepert med kun ett metodefag fra Uib i lomma, men en trenger ikke ha en mastergrad i noe som helst for å se hvor tullete tabellbruken er. Mange i kommentarfeltet kommenterer det, og en av dem treffer spikeren på hodet når hun sier det svekker Aftenpostens troverdighet.

For det gjør det! Bare se på innvandringsdebatten og hvordan mange ikke tror på de tallene en blir presentert. Eller tolker dem på en helt annen måte. Det er så viktig at mediene får fremstilt statistikk riktig. I de tilfellene statistikken utgjør et visst utfall er det ofte en rekke variabler med i bildet, hva med å presentere dem?

Så hva er feil med statistikken Aftenposten her presenterer? Vi har helt riktig, mange kvinner i deltidsarbeid. Men hvor mange kvinner har vi ikke i arbeid i forhold til andre land? Nå vet jeg faktisk ikke om den statistikken representerer alle kvinner i arbeid, men det regner jeg med at den gjør (alle som betaler skatt f.eks) og da vil jo det inkludere alle studenter som jobber deltid ved siden av studier. Flertallet av ungdommer på videregående har og en deltidsjobb, noe som ofte er vanskeligere i mange andre europeiske land med høy arbeidsledighet.

Et annet veldig godt poeng jeg har hørt i det siste: Det er absolutt ikke bare negativt at mange jobber deltid. Det sier jo en del om hvor mye vi kan velge selv her i landet! Ja, selvfølgelig støtter jeg heltidsarbeid til de som ønsker det, men om noen velger å jobbe deltid en periode fordi det passer deres livsfase, så er det så mye bedre enn å ikke jobbe i det hele tatt.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s