Ny statsminister

Australia har valgt Tony Abbott, og dermed får Australia en liberal regjering for første gang på seks år. Dette har vært spådd mer eller mindre siden begynnelsen av året, og var ingen overraskelse. På tross av lederskifte i Labor ville Australia ha en forandring.

Men en forandring til hva? Australias to største partier er begge konservative. Akkurat som AP og Høyre sin økonomiske politikk blir mer og mer lik, er det mindre og mindre forskjell mellom Labor og Liberal. Koker det ned til hvilken person en ønsker ved roret? Både Labor og Liberal strammer enda mer inn på invandringspolitikken (hvis du ikke har hørt om PNG-løsningen, les og bli sjokkert), samtidig som (heldigvis) mange protesterer mot det.

Et stort dilmemma i Australia er mineindustrien. Den forurenser, men den gir og jobb til hundretusenvis av mennesker og bidrar til økonomisk vekst. Kall den gjerne Australias olje. Forskjellen er at her er det privatpersoner med mye mer makt enn politikerne (Statoil er tross alt eid av staten, det er ikke de store minegruvene). Og med Tony ved roret, som vil kutte karbonskatten og har en «plan» for å bekjempe klimaproblemene som blir ledd av blant annet WWF, er det virkelig grunn til å bekymre seg for kliamet. Great Barrier Reef har allerede problemer med en halvering av korallrevet de siste 27 årene.

Jeg kan fortsette sånn ganske lenge. Nevnte jeg Tony har en lesbisk søster, men selv ikke støtter ekteskap mellom det samme kjønn? At han i løpet av valgkampanjen har beskrevet kvinnelige kandidaters kvaliteter med å refere til deres «sex appeal»?

Dette er mannen som skal styre Australia. Dette er mannen som skal være med og forhandle om Australias rolle i Syria. Dette er mannen som skal bestemme Australias klimapolitikk.

Dette er mannen som i 2010 sa: «I think it would be folly to expect that women will ever dominate or even approach equal representation in a large number of areas simply because their aptitudes, abilities and interests are different for physiological reasons«. (Four Corners)

Det er grunn til å være bekymret.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s