Image

Ingen empati

Jeg har jo nevnt for noen poster siden hvor forferdelig asylsøkersituasjonen er i Australia for de som ankommer via båt. I forrige uke toppet det seg. Sentrene hvor asylsøkerne venter (detention centres) er blant annet lokalisert på Manus Island. Det er en øy som befinner seg nord for Papua ny Guinea (PNG), og er styrt av PNG. PNGs politi er kjent for å være voldelige.

Senteret har vært svært omstridt. Ikke bare fordi asylsøkerne er plassert så avsides fra alt (søk på google maps, så skjønner du fort hvor langt unna denne øya er fra alt annet) og nærmest sitter fengslet og isolert mens de venter på svar (og at søknadene ikke blir behandlet blir nå avslørt fra tidligere ansatte). Det er også omstridt fordi disse påståtte ille forholdene er umulig å bekrefte ettersom journalister nektes adgang. De få journalistene som har vært der har kun fått se noen områder av senteret.

Det har vært snakket om i over et halvt år nå om hvor ulevelig dette er for sårbare mennesker (ofte traumatiserte etter krig) over lengre tid. Disse menneskene har betalt mye penger for å sette seg på en liten båt i flere farlige dager (over 1000 mennesker har druknet de siste seks årene), og tror de havner i Australia. De ender opp i PNG, de blir sendt til et senter de ikke får bevege seg utenfor og mange har ingen kontakt med familien sin. Mange er og mindreårige og alene.

På tirsdag gikk det galt. Uroligheter førte til at en 23 år gammel asylsøker fra Iran døde, over 70 ble skadet. Det er enda uklart hva som har skjedd, hvem som har startet, og hvor det startet. Det begynner å bli klart at politiet fra PNG samt lokale har angrepet asylsøkerne, men det er uklart hvordan det hele startet. Men faktum er at Reza Barati, en ung, uskyldig mann som har flyktet fra et land han ikke følte seg trygg i, endte opp død inne i et asylsøkersenter. Det er så galt, det er så feil.

Disse menneskene trenger svar på hva som skal skje med dem. De har sittet i måneder og ventet. De har flyktet i håp om en bedre framtid, og i stedet har de nettopp gjennomgått et helvete. Det kan ikke fortsette. Sentrene kan ikke fortsette å eksistere.

Reza Barati forlot familien sin for å få et bedre liv. Det livet har nå tatt slutt. Det er så galt, det er så feil.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s